Megtaláltad és megvetted? Ápold, hogy sokáig szép maradjon.

Használtad már ezeket az eszközöket? Sárkefe, puha rongyok, cipőtisztító folyadék vagy hab, cipőápoló krém, impregnáló szer, sámfa, cipőkanál (közvetett módon ápol, használatával ép marad hátul a cipő kérge)

A cipőápolás lépései: 1.tisztítás, 2.ápolás, 3.védelem.

Ápold cipődet, hogy hosszú időn keresztül hordhasdNe tedd a radiátor elé, alá vagy fölé és a kályhához sem, mert a túl magas hőtől csak megkeményedik a bőr! Csak szobahőmérsékleten megszáradt cipőt kezdj el ápolni!

A tisztítás az ápolás első lépése. A cipőről minden szennyeződést el kell távolítani, azaz a port, sarat, sót. A vízzel történő lemosás nem jó módszer, a víz nem tesz jót a cipő bőrének. Ha sáros, meg kell száradnia és így a durva szennyeződéseket egy cipőtisztító kefével (“sárkefe”) kell letisztítani a bőrről, utána pedig tisztító anyaggal (ez akár tisztító hab is lehet) kell eltávolítani a szennyezések maradványait.

 

A tisztítás után az ápolás következik.

Az ápolás cipőkrémekkel történik. A krémek viasz tartalma gondoskodik arról, hogy a cipő bőre puha maradjon. A cipőkrémek tartalmazzák azokat a festékanyagokat is, amelyeknek köszönhetően a cipő meg tudja tartani eredeti színét. (Ezért ne színtelen, inkább a cipő színével közel azonos színű cipőkrémet vásárolj.) Nem elég, hogy a cipőkrémet rákened a cipőre, hanem könnyű mozdulatokkal dolgozd be a cipő bőrébe, majd utána hagyd, hogy megszáradjon. Puha ronggyal töröld át.

Egyes cipőkrémek víztaszító anyagokat is tartalmaznak, így a harmadik műveletre, ami a védelem, nem mindig van szükség.

Védelemként a felületre víztaszító anyagot viszünk fel, azaz impregnáljuk. Az így kezelt cipő sokkal nehezebben nedvesedik át és kevésbé ivódik a szennyeződés a bőrbe, azaz kevésbé károsodik.

 

Javaslatok:

  • Ha nem szeretnél háromféle anyaggal dolgozni, akkor kicsit lezserebben megoldhatod. A szennyeződések eltávolítása után alig nedves szivaccsal áttörölöd, hagyod megszáradni. Bekened cipőkrémmel, a krémet bedörzsölöd, hagyod megszáradni, végül puha ronggyal kifényesíted. Ez esetben olyan cipőkrémet használj, amely impregnáló anyagot is tartalmaz.
  • A cipőápolás minél gyakrabban történjen. Esős, havas időben naponta.
  • Ha neked fontos, hogy a cipőd ápolt legyen és sokáig tartson, ne sajnáld a pénzt cipőápolókra! Menj szaküzletbe, ahol a megfelelő szereket ajánlják a cipődhöz!

Gondolj mindig arra, hogy a cipőd sok mindent elárul rólad!

;